Tuesday, October 24, 2017

CSM BUCUREŞTI – SECŢIA DE RUGBY

REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE 
A ACTIVITĂŢII ÎN RUGBY – PENTRU COPII ŞI JUNIORI

Regulament Rugby Tag

Tag Rugby-ul este o activitate fizică rapidă fără contactat direct cu adversarul, ce se adresează atât băieţilor, cât şi fetelor, sau echipelor mixte. Fiind o combinaţie între distracţie şi energia dată de mişcare, rugby–tagul este acum versiunea oficiala a rugbyului pentru grupele de şcolari.

Posesia balonului, care este foarte schmibătoare, duce la schimbarea rapidă de la atac la apărare şi face ca acest sport să cultive şi să dezvolte practicanţilor o serie întreagă de însuşiri motrice. Cooperarea, intregrarea şi determinarea, alături de o responsabilitate colectivă şi individuală, sunt elementele cheie în jocul de rugby-tag.

CE ESTE CUREAUA TAG

·                Este cureaua purtată în jurul taliei de care sunt ataşate două eşarfe din materil viu colorat prinse de curea prin sistemul “ARICI”. Eşarfele (TAGURILE) sunt prinse într-o parte şi în alta (pe solduri). Cureaua cu cele doua  eşarfe (TAGURI) se portă peste tricou, care trebuie sa fie băgat in şort sau în pantalon. Echipele se deosebesc după culoarea TAGURILOR.

NUMĂR DE JUCĂTORI

·                Jocul de Rugby-Tag este jucat de două echipe cu număr egal de jucători. Pentru meciuri oficiale, nu mai mulţi de 7 jucători, iar pentru antrenamente, nu mai puţin de 5 jucători. La meciurile oficiale, echipele pot avea un număr de reserve ce pot fi folosite tot timpul. Schimbările pot fi făcute doar când balonul “este mort” sau la pauza cu acordul arbitrului.

DURATA JOCULUI

·                Două reprize a câte 10 min., cu pauză de 2-3 min.

DIMENSIUNILE TERENULUI

·                Lungimea – 60 m., lăţimea – 30 m. pentru antrenament şi distracţie, dimensiunile terenului pot varia, dar cu condiţia de a avea destul spaţiu pentru alergare.

ROLUL ANTRENORULUI

·                În timpul meciului, antrenorii (câte unul pentru fiecare echipă), pot da indicaţii stând în spatele echipei. Antrenorii trebuie să încurajeze purtătorul de balon (care trebuie să controleze balonul cu ambele mâini) să paseze înainte de a fi atinşi (tagged). În pauza, el trebuie să încurajeze şi să dea indicatii jucatorilor.

PASA LIBERĂ

·                Pasa liberă, de la centrul terenului, este folosită la începutul meciului, după pauză şi după fiecare încercare marcată. Ea mai poate fi efectuată şi de la marginea terenului (tuşa) atunci când balonul părăseşte terenul. Nu se poate face o pasă liberă, la mai puţin de 5-7 m. de terenul de ţintă. În caz de o neregularitate în terenul de ţintă sau în cel 5-7 m. de la terenul de ţintă, lovitura liberă se acordă celeilalte echipe, la 5-7 m. de terenul de ţintă. La o pasă liberă, jucătorul care pasează trebuie să ţină balonul în ambele mâini. Iar cand arbitrul spune “joacă”, poate să paseze balonul înapoi la un coechipier. Din motive de siguranţă, cel care a primit balonul, trebuie să aibă o distanţă de aproximativ 2 m. faţă de partenerul care lansează jocul, continuând să alerge şi să paseze mai departe. La loviturile libere, adversarii trebuie să stea la 5-7 m. în spate faţă de locul unde a fost dictată lovitura. Ei nu se pot deplasa către adversari până când jucătorul care v-a efectua pasa liberă, nu v-a pasa balonul unui coechipier.

ÎNCERCAREA SAU ESEUL

·                Scopul jocului este înscrierea a cât mai multor încercări prin culcarea balonului în terenul de ţintă, înscriind astfel 5 puncte. Când jocul se desfăşoară pe suprafeţe tari (beton) sau terenul de ţintă este îngust, eseul înseamnă doar trecerea jucatorului cu balonul în ambele mâini în terenul de ţintă, fără să-l pună jos. Din aceleaşi motive de siguranţă, jucătorul purtator de balon, care reuşeşte încercarea, nu trebuie să se culce cu balonul în terenul de ţintă.

·                RUGBY-TAG SE JOACA NUMAI IN PICIOARE.

·                Dacă balonul este scăpat în terenul de ţintă, încercarea nu este acordată şi se dă lovitură liberă celeilalte echipe

PASAREA BALONULUI

·                Balonul poate fi pasat spre axele laterale şi înapoi prin aer, nu înmânat unui jucător (a nu fi pus în braţele altui jucător).

·                Pasa în spate – legală

·                Pasa la nivel – legală

·                Pasa înainte – ilegală

·                Dacă mingea este pasată sau scapată înainte (înainte însemnând spre linia de ţintă a adversarului) către alt jucător, atunci se acordă o lovitură de pedeapsă împotriva echipei care a pasat sau a scăpat balonul înainte.

·                Dacă mingea este luată (smulsă) din braţele purtătorului de balon care atacă, se dictează o lovitură de pedeapsă pentru echipa care atacă.

TAG (centura)

·                Tag este atunci când una dintre cele două eşarfe ataşate de centura jucatorului cu balon, este smulsă (luată). Numai jucătorul cu balonul trebuie atins (tag). Jucătorul cu balonul poate alerga schimbând adversarii, dar nu poate să îşi folosească mâinile pentru a-şi apăra eşarfa (tag-ul). Balonul nu poate fi smuls sau luat din mâinile jucătorului care atacă. Jucătorii trebuie să aibă tot timpul meciului, ambele eşarfe ataşate. Dacă unui jucator îi lipseşte o eşarfă sau amândouă, acesta este jucător « mort », el neputând să participle la joc până nu îşi ataşează eşarfa sau eşarfele. Dacă unui jucător i se smulge centura fără a avea balonul, se acordă lovitură de pedeapsă împotriva celui care face infracţiunea. Arbitrul poate lăsa avantaj, iar în cazul în care nu se concretizează avantajul, revine la infracţiune.

ACŢIUNI PURTATE DE JUCĂTORUL CU BALON

·                Când unui jucător îi este smulsă o eşarfă, el trebuie să paseze IMEDIAT în maxim 2-3 sec., rămânând pe loc. El trebuie să încerce să se oprească cât mai repede, dar poate face după smulgerea eşarfei o pasă în intervalul de 2-3 sec. Jucătorilor le mai este permis practic un singur pas, dacă este pasul decisiv pentru a marca încercarea, dupa ce le este smulsă eşarfa.

·                După ce balonul este  pasat partenerului, jucătorul fără eşarfă trebuie să o recupereze de la adversar pentru a putea intra înapoi în joc. Dacă nu îşi recuperează eşarfa şi joacă în continuare influenţând jocul, atunci echipa acestuia este penalizată cu o lovitură de pedeapsă exact în locul unde se află jucătorul.

ACŢIUNILE JUCĂTORULUI FĂRĂ BALON

·                Jucătorul care smulge eşarfa unui adversar, trebuie să se oprească ţinând eşarfa sus şi să strige “atins”, atunci arbitrul trebuie să strige “atins-pasează”.

·                Dacă purtătorul de balon se opreşte din alergare, apărătorul trebuie să se retragă la 1 m. spre linia lui de ţintă pentru a permite efectuarea unei eventuale pase a purtătorului de balon.

·                Odată ce balonul este pasat, jucătorul apărător trebuie să înapoieze eşarfa adversarului. El neputând reintra în joc dacă nu face acest lucru.

·                Dacă jucătorul apărător aruncă eşarfa jos şi continuă să joace şi să influenţeze jocul, atunci se acordă lovitura libera împotriva sa.

·                Regula de bază: 1- eşarfă luată → 2 – balon pasat → 3 – eşarfa înapoiată → 4 – eşarfă pusă la loc.

PASA ÎNAINTE

·                Când un jucător încearcă să prindă balonul şi îl scapă înainte, atunci se acordă lovitură libera echipei adverse

AFARĂ DIN JOC (OFSAID)

·                Când o eşarfă este smulsă, toţi jucătorii din echipă în apărare trebuie să se retragă spre terenul lor, dincolo de linia imaginară a balonului, dacă un jucător nu este retras după linie şi încearcă să împiedice jocul echipei care atacă, atunci se acordă lovitură de peseapsă la locul infracţiunii. Totuşi un jucător retras după linia balonului, poate intercepta o pasă proasta a adversarului.

PRINCIPIILE JOCULUI

·                În atac, jucătorul trebuie să aibă balonul în ambele mâini şi trebuie să alerge mereu în faţă, înconjurat de parteneri care aşteaptă o pasă de la el. El nu poate folosi mâna pentru a îndeparta adversarii care încearcă să-i smulgă eşarfele. El trebuie să caute spaţiile libere din apărare, iar dacă nu poate pătrunde în aceste spaţii, atunci el trebuie să paseze. Nu trebuie să ia contact cu apărătorul, ci doar să-l evite, dar dacă intră în contact cu acesta, arbitrul trebuie să oprească jocul şi să acorde o lovitură liberă împotriva jucătorului din atac care a provocat contactul. Jucătorul din apărare trebuie să alerge spre purtătorul de balon pentru a micşora distanţa dintre adversar şi linia de ţintă. Nu trebuie să existe contact fizic între jucători. Singurul contact permis este acela când eşarfa este smulsă, orice alt contact (obstrucţionarea adversarului, smulgerea balonului, blocarea adversarului cu braţele), trebuie penalizat cu lovitură de pedeapsă.

JOCUL LA PĂMÂNT (la sol)

·                Se joacă numai în picioare. Dacă mingea este scăpată, jucătorii nu trebuie să se arunce pe balon pentru a-l recupera, cel care face acest lucru v-a fi penalizat cu lovitură de pedeapsă. Pentru a întări acest aspect de siguranţă chiar dacă purtătorul de balon cade la pământ fără a fi obstrucţionat de adversar, se acordă lovitură liberă echipei adverse. Dacă balonul este pasat legal, iar jucătorul cade la pământ, jocul poate continua. Dacă balonul pasat iese în margine, se acordă o lovitură liberă echipei adverse pe locul pe unde balonul a părăsit terenul.

LOVITURI DE PICIOR

·                LA RUGBY-TAG NU SUNT PERMISE LOVITURILE DE PICIOR.

AVANTAJUL

·                Ca să nu oprească jocul la fiecare infracţiune, arbitrul acordă avantaj echipei adverse dacă există o şansă să beneficieze de un avantaj din punct de vedere tactic sau teritorial. Avantajul nu trebuie acordat în caz de joc periculos sau o împiedicare suspectă.

SIGURANŢĂ

·                Deşi este un joc fără nici un fel de contact, este recomandat purtatul protezelor dentare în caz de ciocniri. Deasemeni, se pot folosi materiale de protecţie (genunchiera, cotiera) atunci când suprafaţa terenului este dură (beton).

comments